افزایش بودجه پژوهشی کشور برای دستیابی به چشم انداز علم و فناوری

افزایش بودجه پژوهشی کشور برای دستیابی به چشم انداز علم و فناوری در کارگروه مشورتی ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، بر ایجاد زیرساختهای لازم برای تحقق سیاست های کلی علم و فناوری ابلاغ شده از جانب مقام معظم رهبری «مدظله العالی» تاکید شد.
به گزارش روابط عمومی پارك و به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در جلسه 27 کارگروه مشورتی ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، که به ریاست دکتر منصور کبگانیان قائم مقام این ستاد در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد، بررسی راهکارهای تخصیص 4 درصد از تولید ناخالص داخلی به پژوهش در دستور کار قرار گرفت و اعضا در این بخش ضمن تحلیل وضعیت سرمایه گذاری پژوهش و تحقیقات در ایران و نقش دولت در این زمینه، بر ایجاد زیرساختهای لازم برای تحقق سیاستهای کلی علم و فناوری ابلاغ شده از جانب مقام معظم رهبری «مدظله العالی» تاکید کردند.
در این جلسه همچنین اعضا با توجه به تکلیف دولت در تخصیص 3 درصد از بودجه دستگاه‌های دولتی به پژوهش و تحقیقات در برنامه 5 ساله توسعه، افزایش تدریجی این مبلغ به منظور نیل به چشم انداز تعیین شده در سیاستهای کلی علم و فناوری و نقشه جامع علمی کشور را خواستار شدند.
در این جلسه همچنین اعلام شد سهم پژوهش و تحقیقات در بودجه سالهای 88، 89، 90، 91 و 92 به ترتیب هشتاد و سه صدم درصد، شصت و چهار صدم درصد، هشتاد و هفت صدم درصد، هشتاد و دو صدم درصد و شصت و پنج صدم درصد و در سال جاری نیز این رقم معادل پنجاه و یک صدم درصد از تولید ناخالص داخلی بوده است.
در مطالعه تطبیقی بین بودجه پژوهش و تحقیقات در سایر کشورهای جهان اعلام شد آمریکا رتبه اول حجم سرمایه‌گذاری علمی دنیا را با 465 میلیارد دلار را به خود اختصاص داده و چین با رقم 284 میلیارد دلار در رتبه دوم سرمایه‌گذاری علمی جهان قرار دارد و پیش بینی می‌شود تا سال 2020 چین در این زمینه از آمریکا سبقت بگیرد.

لازمه دستیابی به مرجعيت علمي جهان
دکتر کبگانیان نیز در حاشیه این جلسه گفت: با توجه به اينكه نقشه جامع علمي كشور جزء اسناد بالا دستي و سياستهاي كلي است، دست تمام مجموعه ها را به لحاظ علمی، اجرایی و صنعتی باز گذاشته تا برنامه ريزيهاي لازم را براي رسيدن به مرجعيت علمي و فناوري در جهان داشته باشند.
وي در ادامه ضمن بيان اينكه يكي از مهمترین راهکارهاي كسب مرجعيت علمي در دنيا تحقق بودجه علم و فناوری و بودجه پژوهشی است افزود: یکی از احکام قوی ابلاغی به عنوان سیاست‌کلی توسط مقام معظم رهبری رسیدن بودجه تحقیق و پژوهش به 4 درصد است. ما در این خصوص خلاء داریم يعني ما در توانایی و ظرفیت نیروهای علمی شک و تردیدی نداريم اما اين مسئله همخوانی درستی با حمایت‌های مالی که باید از این حوزه انجام شود، ندارد.
قائم مقام ستاد راهبري نقشه جامع علمي كشور گفت: افزايش رشد شاخصهاي علمي كشور نشان دهنده اين است كه در جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی و ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور توانستيم گام‌هایی را به سمت رسيدن به مرجعیت علمی طراحي كنيم و اميدواريم با برنامه‌ريزيهايي كه داريم بتوانيم هر چه سريع تر به اين هدف دست پيدا كنيم.
كبگانيان در پايان گفت: در حال حاضر کارگروه ویژه‌ای تشكيل شده كه با کمک وزارتخانه‌های ذیربط قوانین و آئین‌های مشخصی را برای سال آینده طراحی کنیم تا این موضوع در حد یک هدف‌گذاری بدون اجرا ‌و یک آرزو باقي نماند و قطعاً اين امرمحقق شود.