تولید محصول از دانش تا صادرات آن باید به سرعت اتفاق بیفتد.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری گفت: بحث تولید محصول از دانش و صادرات آن باید به سرعت اتفاق بیفتد و ما امیدواریم با این جهت گیری جدید شاهد اتفاقات خوبی در اقتصاد دانش بنیان باشیم.
به گزارش روابط عمومی پارك و به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری  با اشاره به اینکه امروز بحث اصلی در صنعت، نوآوری است، اظهار کرد: نسل جدید می‌باید عقب ماندگی های گذشته را کنار بگذارد و دیدگاه اشتباه گذشته نسبت به پژوهش را تغییر دهد.
وی افزود: شیوه‌های مدیریتی گذشته در دوران حاضر جایگاهی ندارند. باید این مدلهای دهه‌های پیش را تغییر دهیم. زمانی به پژوهش به عنوان مقوله‌ای لوکس نگاه می‌کردیم چنان که تعدادی از وزرای گذشته و حال همچنان معتقدند پژوهش خروجی مفیدی ندارد.
دکتر ستاری با تاکید بر اینکه نیازمند ایده‌های جدید در حوزه‌های پژوهش هستیم بیان کرد: نمی‌توان پذیرفت به ازای 820 مقاله تنها یک پتنت یا یک طرح فناور ثبت شده داشته باشیم. اگر می خواهیم به درآمدزایی در حوزه پژوهش برسیم باید تفکر در حوزه پژوهش را تغییر دهیم. دانشگاه های کشور نباید دانشجویانی را فارغ التحصیل کنند که به دنبال کار دولتی باشند چرا که اقتصاد دانش بنیان بر این مبنا نیست.
دبیر هیئت امنای صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به نوآوری از شرکتهای کوچک خارج می‌شود و در شرکتهای بزرگ تسخیر بازار می شود گفت: باید ادبیات نوآوری را وارد دانشگاه‌های کشور کنیم که مدتی است این تلاش را در معاونت علمی و فناوری آغاز کرده‌ایم.
رییس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به محیط بکر دانشگاه‌ها برای پیاده سازی ایده‌های نوآورانه و خلاقانه عنوان کرد: دلیل موفقیت امروز در حوزه فناوری نانو این است که همگام با دنیا، قدم گذاشتن در این مسیر را آغاز کرده ایم. در نتیجه باید در سایر حوزه های دیگری همچون علوم شناختی که دارای ظرفیتهای جدیدی است به پیشرفت های اینچنینی دست پیدا کنیم.
وی با تاکید بر اینکه جهت گیریها باید به سمتی باشد که درصد قابل توجهی از دانشگاه ها درآمد خود را از محل فروش فناوری و ارتباط با صنعت تامین کنند افزود: متاسفانه دانشگاه‌های کشورمان شدیدا به درآمد دولتی و دانشگاه‌های غیردولتی به شهریه‌های دانشجویان وابسته هستند. دانشگاه های باید محل فروش فناوریها باشند بر این اساس با قراردادی که با دانشگاه‌ها منعقد کرده‌ایم هر کدام از دانشگاه‌های کشور که موفق به فروش فناوری شوند 5 درصد از مبلغ فروش جایزه می گیرند. به این دلیل که می‌خواهیم این ادبیات جدید را با یکدیگر تمرین کنیم.
دکتر ستاری با اشاره به اینکه همه بخشهای کشور باید تغییرات مربوط به حوزه علم و فناوری را احساس کنند اظهار کرد: این مسیری است که باید با کمک یکدیگر آغاز کنیم و از آغاز راه جهت گیری صحیحی داشته باشیم تا به نتیجه مطلوب برسیم.
وی در پایان با قدردانی از دست اندرکاران ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی گفت: اگر چه ساختار ستادهای مختلف معاونت علمی با یکدیگر قابل مقایسه نیست اما ستاد نانو می‌تواند به عنوان الگویی موفق برای دیگر ستادها که در آغاز راه هستند مورد توجه قرار گیرد. بحث تولید محصول از دانش و صادرات آن باید به سرعت اتفاق بیفتد و امید داریم با این جهت گیری جدید شاهد اتفاقات خوبی در اقتصاد دانش بنیان باشیم.

اهمیت کالاهای مبتنی بر فناوری در دوران تحریم

دکتر سعید سرکار، دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی نیز با بیان اینکه اقتصاد دانش بنیان را می‌توان به دو مولفه تقسیم کرد، توضیح داد: بخش اول کالاهای راهبردی است که در شرایط تحریم باید بسیار به شرایط تولید آنها توجه کنیم اما بخش مهم و قسمت اعظم این اقتصاد کالاهای مبتنی بر فناوری و نوآوری پیشرفته است.
وی افزود: از آنجاکه در آنجا شرایط تحریم هستیم تجربه کرده ایم که هیچ گاه روی کالاهایی مثل پوشاک مورد تحریم قرار نگرفته ایم بلکه همواره کالاهای راهبردی و تاثیرگذار در پیشرفت کشور مورد تحریم واقع شده اند.
سرکار همچنین ابراز کرد: یک دهه علمی بسیار موفق در تبدیل ثروت به علم را تجربه کرده ایم و پشت سر گذاشته‌ایم. اما دوره کنونی تبدیل علم به ثروت برای تکمیل چرخه اقتصاد دانش بنیان ضروری تر از هر زمان است.