معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری: باید اعتمادبه نفس علمی را به جوانان برگردانیم

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: متاسفانه اقتصاد متکی به نفت اعتماد به نفس علمی جوانان را از آنها گرفته است که باید تلاش کنیم این اعتماد به نفس را در حوزه علم و فناوری به آنها برگردانیم.
به گزارش روابط عمومی پارك و به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در جمع دانشگاهیان، روسای شرکتهای دانش‌بنیان، صنعتگران و مدیران عرصه علم و فناوری استان زنجان با انتقاد از اقتصاد متکی بر نفت کشور، تصریح کرد: نفت بر سر اقتصاد کشور بلای بزرگی آورده است به گونه‌ای که تمام دیدگاه‌های ما را تغییر داده و کل سیاستهای کشور را به هم ریخته است.
وی افزود: پایه اقتصاد دانش‌بنیان به هیچ عنوان متکی به منابع زیر زمینی نیست و در این اقتصاد مهم نیست که چند معدن و پالایشگاه داریم بلکه اصل این است که روی زمین و بین مردم و در مغزها دنبال گنج بگردیم.

معنای اقتصاد دانش‌بنیان
ستاری با بیان اینکه باید به این نتیجه برسیم که پژوهش درآمدزا است، ابراز کرد: موضوع انشای قدیمی که علم بهتر است یا ثروت معنی همین اقتصاد دانش‌بنیان است یعنی به این نتیجه برسیم که علم می‌تواند صدها برابر هر تجارت دیگری ثروت آفرینی کند.
رییس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به مشکلات موجود در زمینه پژوهش، گفت: در گذشته اشتباهات بزرگی در حوزه پژوهش داشتیم و متاسفانه به دلیل اشتباهات از این حوزه درست استفاده نکرده و مشکلات مردم را حل نکرده ایم.

پژوهش دولتی ثمرده نیست
وی افزود: پژوهش دولتی ثمرده نیست، مگر اینکه بخواهد کار ترویجی انجام دهد. باید به این موضوع توجه داشته باشیم که بالای 80 تا 85 درصد بودجه جاری دانشگاه‌های ما هزینه حقوق و دستمزد می‌شود.
وی افزود: متاسفانه دانشگاه‌های نفتی درست کرده‌ایم و فرهنگ نفتی در دانشگاه‌های ما رسوخ کرده است در واقع باید بخشی از درآمد دانشگاه‌های ما از محل فروش تکنولوژی، قراردادهایی با بخش صنعت و فروش پتنت و شرکتهای دانش‌بنیان تامین شود اما چنین نیست.
دبیر هیئت امنای صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به وظیفه اصلی دانشگاه‌های استانی، خاطرنشان کرد: یکی از وظایف دانشگاه‌های استانی، اصلاح امور استانی است و در واقع دانشگاه‌ها باید جزیی از مبلمان شهری محسوب شوند؛ اما چنین نیست. دانشگاه‌ها جزیی از زندگی مردم باشند اما در عمل چنین نیست و دانشگاه‌های کشور محصور بین دیوارهای بزرگ خود هستند.

دانشگاه‌ها نیازهای استان را برطرف کنند
به گفته ستاری، دانشگاه‌ها باید توانایی اصلاح حداقل محیط اطراف خود را داشته باشند اما چنین اتفاقی نیفتاده است و در حال حاضر غیر از دانشگاه تهران که در کنار بازار کتاب واقع شده است بقیه دانشگاه‌ها در فضایی غیر مرتبط قرار دارند.
وی بیان کرد: متاسفانه در فرهنگ نفتی به گونه‌ای تربیت شده‌ایم که با دیدن افراد به جای نگاه کردن به داشته‌های ذهنی و مغزی آنها به جیب و ماشین و ساختمان اداری آنها توجه می‌کنیم.

لزوم تفکیک بین پروژه‌های مرز دانش و تجاری‌سازی شونده
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه باید بین پروژه‌های مرز دانش و پروژه‌های تجاری سازی شونده، تفکیک قائل شویم، گفت: پروژه‌های تجاری سازی به نهادهای واسط نیاز دارد که پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد جزء این نهادهای واسط هستند.
وی تصریح کرد: دولت ها قطعا باید در حوزه پژوهش سرمایه گذاری کنند ولی نه در پروژه‌های تجاری سازی. بنابراین دولت باید در زمینه تجهیزات، بخش تجاری سازی را حمایت کند نه اینکه به صورت سرمایه گذاری مستقیم ورود پیدا کند.
ستاری با اشاره به اصل اساسی پژوهش، گفت: یکی از اصول پژوهش این است که پژوهش نکنیم مگر اینکه این پژوهش مالک داشته باشد و مشتری. این مشتری می‌تواند صنعت باشد یا خود دولت.

تبدیل صندوق حمایت از پژوهشگران به بنیاد علم در آینده نزدیک
رییس هیئت امنای صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی درباره فعالیتهای این صندوق گفت: صندوق حمایت از پژوهشگران در معاونت تشکیل شده است که مخصوص ارائه گرنت است و وارد تجاری سازی نمی‌شود. همچنین این صندوق قرار است در آینده نزدیک تبدیل به بنیاد علم ایران شود.
ستاری با اشاره به استفاده از افراد جوان زیر 30 سال در شرکت های بزرگ دنیا، گفت: در ایران نیز باید از این روش استفاده کنیم و از ایده و شرکتهایی که جوانان در آن حضور دارند حمایت کنیم.

باید اعتمادبه نفس علمی را به جوانان برگردانیم
وی درادامه بیان کرد: متاسفانه اقتصاد متکی به نفت اعتماد به نفس علمی جوانان را از آنها گرفته است که باید تلاش کنیم این اعتماد به نفس را در حوزه علم و فناوری به آنها برگردانیم.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در پایان با اشاره به موضوع تحریم و کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی خاطرنشان کرد: بسیار خوشحالم که بودجه سال آینده کشور کمتر از 30 درصد وابستگی به نفت دارد که این اتفاق بسیار نادر و خوب است چرا که تاثیر اهرم فشار بر کشور با کاهش این وابستگی، کمتر خواهد شد.